De 9 Enneagramtypene

De 9 Enneagramtypene

Enneagrammet er et gammelt universelt symbol som brukes til å dele menneskene inn i ni psykologiske personlighetstyper. Det er et verktøy som gir deg innsikt i både deg selv og andre mennesker, og hjelper deg til å forstå hvordan du fungerer både i privatlivet, i forhold til foreldre, partner og barn, og ellers i livet blant venner og kolleger.

Les mer  
Historie

Historie

Ordet Enneagram kommer av det greske ordet for ni: ”Ennea”, og ”gram” som betyr tegning, linje eller punkt. Enneagramsymbolet består av ni punkter, rundt en sirkel. Når det gjelder Personlighetsenneagrammet representerer disse ni punktene de ni forskjellige personlighets-typene.

Les mer  

Essens og personlighet

Enneagrammet bygger på Gurdjieffs lære om at vi mennesker er både Essens og personlighet.

Les mer  
De tre sentrene

De tre sentrene

Enneagrammet beskriver at mennesket har tre forskjellige intelligenser: en fysisk/instinktiv, intelligens, en emosjonell intelligens og en mental hodestyrt intelligens. Disse styrer hvert sitt oppfattelsessenter. Vi deler Enneagrammet inn i disse tre sentrene: Kroppssentret, Hjertesenteret og Hodesentret.

Les mer  

Vinger og piler

Ifølge Enneagrammodellen er vi én grunntype, og gjentar mønstrene fra denne typen. Men vi kan også ha sterke trekk fra en av nabotypene, ofte kalt en vinge. I tillegg beskriver Enneagrammet en sammenheng mellom typene i henholdsvis et stresspunkt og et trygghetspunkt – pilene.

Les mer